Boek
Nederlands
Een vrouw reist een keer per jaar naar Liverpool om haar moeder, met wie zij een moeilijke relatie heeft, te bezoeken. Tijdens het laatste bezoek blijkt de moeder stervende te zijn.
Titel
Mijn fantomen
Auteur
Gwendoline Riley
Vertaler
Hester Tollenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My phantoms
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2021
199 p.
ISBN
9789463810951 (paperback)

Besprekingen

Keiharde, lieve mama

Gwendoline Riley beschrijft in Mijn fantomen een moeilijke moeder-dochterrelatie; scherp en toch met mededogen.

"Blijf toch niet zo hangen. Je lijkt wel een zwaard van Damocles", krijgt Bridget van haar moeder te horen wanneer deze vindt dat haar dochter al te aanwezig is in haar huis en haar leven.

En dat gebeurt vaak, want Hen, zoals Helen door haar omgeving wordt genoemd, is geen gemakkelijke vrouw. Meer zelfs, Bridget heeft in feite al die jaren kop noch staart aan haar moeder gekregen. In Mijn fantomen, de achtste roman van de Noord-Engelse Gwendoline Riley, kruipt de schrijfster in de huid van Bridget, die terugkijkend op Helens leven een lijn of houvast probeert te ontdekken.

Dat doet ze bijvoorbeeld door zich af te vragen wat haar moeder ooit in haar vader heeft gezien, een bullebak van een vent die haar twee dochters schonk. Wellicht viel ze voor de manier waarop hij de wereld verdeelde in degenen die aan de goede en degenen die aan de verkeerde kant van de tweedeling stonden en vond ze het een hele eer dat hij haar aan de goede kant plaatste.

En als Helen voor …Lees verder

Deze goed ontvangen zevende roman van de prijswinnende Britse auteur (1979) geeft een indringend beeld van de haat-liefdeverhouding tussen moeder en dochter. De 40-jarige Bridget, die in Londen woont, gaat eens per jaar naar Liverpool bij haar moeder Heleen op bezoek en geeft de lezer een eenzijdig verslag van hun leven tot nog toe. Bridget zelf blijft echter in de schaduw als ze over de vreemde eigenschappen van haar vader (die bij het gezin wegging ) vertelt en ze weet precies wat haar moeder toen en nu nog fout doet. De angsten en dromen van Heleen en haar manier van omgaan met anderen liggen onder een vergrootglas en maken het verhaal niet echt grappig, maar wel herkenbaar. Bij het laatste bezoek blijkt dat Heleen stervende is en er komt een ander gevoel bij Bridget boven, pas op dit moment wordt het de lezer duidelijk dat beiden niet goed in hun vel zitten. De eenvoudige verteltrant is beeldend met een grote afstand tot de personages. Zijn zij wel betrouwbaar, of moet de lezer bi…Lees verder