Boek
Nederlands

Van een verre planeet

Gitte Spee (auteur)

Van een verre planeet

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Noor is heel gewoon, maar is dat wel zo? Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI 3
Titel
Van een verre planeet
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1999
23 p. : ill.
ISBN
90-276-4294-X

Besprekingen

Van een verre planeet vertelt over Noor die op school problemen vanwege haar dromerijen. Dit gezegd zijnde laat de auteur laat die draad meteen los. Thuis moet Noor zeer tegen haar zin afwassen, ze droomt dat ze een prinses van een andere planeet is. De aanleiding tot die fantasie blijft wederom onuitgewerkt. Ze vertelt op school van haar nieuwe afkomst, wat andere kinderen uitnodigt om hun fantasieën te vertellen. En weer gebeurt er niks met dit gegeven. De illustraties zijn net zo humor- en emotieloos als het verhaal. Vanaf zes jaar. [Marita Vermeulen]
Noor is een meisje uit een gewoon gezin. Op een nacht droomt ze dat ze een prinses is, afkomstig van een verre planeet. Dit verhaal vertelt ze op school waarna ook haar klasgenoten het ene na het andere fantastische verhaal vertellen. Zo is de vader van Mees een piraat, komt Fien van het circus, is Jim eigenlijk een zwerver en Max een vampier. Na al deze verhalen aangehoord te hebben maakt de meester een einde aan het geklets door te dreigen dat hij een draak is die, als ze niet ophouden met kletsen, ze met huid en haar opeet. Grappig, fantasierijk deeltje uit de bekende serie eerste leesboekjes. De humoristische illustraties in kleur beslaan een dubbele pagina. Ze vullen de tekst aan. Op de omslag is de hoofdpersoon te zien temidden van vele borden die afgewassen worden. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar na ca. acht maanden leesonderwijs.

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen