Boek
Nederlands

Er was eens een vosje ... : over vuurtorens, wolkenkrabbers en nog veel meer torens

Gitte Spee (auteur)
+1
Er was eens een vosje ... : over vuurtorens, wolkenkrabbers en nog veel meer torens
×
Er was eens een vosje ... : over vuurtorens, wolkenkrabbers en nog veel meer torens Er was eens een vosje ... : over vuurtorens, wolkenkrabbers en nog veel meer torens

Er was eens een vosje ... : over vuurtorens, wolkenkrabbers en nog veel meer torens

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een vosje gaat met zijn knuffel op zoek naar een geschikte toren om in te wonen. Het duo bezoekt torens als een vuurtoren en een wolkenkrabber, maar ook de Big Ben en de Eiffeltoren. Tekst op rijm.
Onderwerp
Torens, Reizen, Fantaseren
Titel
Er was eens een vosje ... : over vuurtorens, wolkenkrabbers en nog veel meer torens
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789044331073 (hardback)

Besprekingen

Heel wat prentenboeken zijn gemaakt volgens eenzelfde recept. Het begint met een hoofdpersonage dat een ‘probleem’ heeft. Het verhaal is als het ware de zoektocht, al dan niet met hindernissen, naar een oplossing voor dat probleem. Enkele herhaalde (zin)wendingen en een goede afloop maken het compleet. Dat dit recept zowel door het grote publiek als een kleinere kring van critici gesmaakt wordt, bewijzen klassiekers als Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch) of Wat moeten we doen met de Boe-hoe baby? (Cressida Cowell & Ingrid Godon).
Er was eens een vosje van Gitte Spee heeft alvast een gelijkaardige opbouw. Vosje woont in een land met veel huizen, maar geen enkele toren. Hij bouwt een vliegtuig en samen met zijn knuffelbeer gaat hij op zoek naar een mooie toren om in te wonen. Op hun zoektocht komen ze heel wat torens tegen. Jonge lezertjes maken op die manier kennis met verschillende soorten tor…Lees verder
Een vosje wil dolgraag in een toren wonen en besluit om in een eigen gebouwd vliegtuig op zoek te gaan naar een mooi exemplaar. Op zijn reis neemt hij zijn knuffel mee. Ze komen langs een vuurtoren, een verkeerstoren, maar ook langs de beroemde Big Ben, de Eiffeltoren en de toren van Pisa. Het vosje dreigt neer te storten, maar gelukkig komt hij weer snel op zijn pootjes terecht. In dit mooi geïllustreerde prentenboek beslaan de prachtige tekeningen soms in de breedte twee pagina's en soms in de lengte, zodat het boek dus een kwartslag moet worden gedraaid. De torens zijn heel herkenbaar en in zachte kleuren afgebeeld. De tekst is op rijm geschreven en helaas komen er regelmatig dezelfde rijmwoorden terug. Dat leest niet altijd even prettig. Per afbeelding beslaat de tekst zo’n vier kwatrijnen. Op dit kleine minpunt na kan er toch gesproken worden van een prentenboek met fantastische tekeningen waar veel kinderen van zullen genieten. Vijfde prentenboek van de bekende schrijfster/illus…Lees verder

Er was eens een vosje ...

Er was eens een vosje dat werd geboren in een land met heel veel huizen, maar geen enkele toren. Hij vond het er fijn, maar toch wilde hij graag weten hoe het zou voelen om in een toren te wonen. Dus bouwde hij een vliegtuig en vertrok met zijn knuffelbeer op zoek naar een toren. Ze vonden er één dicht bij de zee, een vuurtoren, daarna een verkeerstoren, zelfs Big Ben en een fabriekstoren. Ze zagen de Eiffeltoren en een pagode. Wolkenkrabbers waren een stad vol torens. De scheve toren van Pisa: zou dat wat zijn? Oei, die was zo scheef dat ze er af vielen en wakker werden in hun bedje. Gelukkig was het maar een droom.
Gitte Spee heeft nog dergelijke verhalen geschreven, zoals 'Er was eens een meisje ...' en 'Er was eens een olifant ...' en 'Er was eens een aap ...'  Nu een verhaal over torens, een origineel idee.
De tekst is op rijm. Het zijn korte duidelijke zinnen in een begrijpbare taal, die je zo kan voorlezen aan kleuters. Deze tekst blinkt niet uit in originaliteit ma…Lees verder

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen