Boek
Nederlands

Er was eens een aapje... : over letters van aap tot zee

Gitte Spee (auteur)
+1
Er was eens een aapje... : over letters van aap tot zee
×
Er was eens een aapje... : over letters van aap tot zee Er was eens een aapje... : over letters van aap tot zee

Er was eens een aapje... : over letters van aap tot zee

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als een aapje op zoek is naar de zee, komt hij onderweg allerlei mensen en dieren tegen. ABC-prentenboek met speelse illustraties waarin spelenderwijs allerlei letters aan de orde komen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Dieren, Letters
Leesniveau
AVI 1, AVI M3
Titel
Er was eens een aapje... : over letters van aap tot zee
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789044320008

Besprekingen

Een aapje is op zoek naar de zee, "maar hoe moest hij gaan en wie ging er mee?. Hij gaat op bezoek bij big die juist een boek leest en terwijl aap wacht, neemt hij cola en chocolade. Big heeft geen tijd, dus gaat aap langs bij onder meer eend, gans en leeuw om uiteindelijk een richtingaanwijzer naar zee te vinden. Aan het strand is ook big, met een taxi is gekomen, met wie aap een ijsje eet, kijkend naar een boot vol met letters van het alfabet. Groot vierkant prentenboek, met op de linkerpagina steeds twee of drie vierregelige ritmisch goedlopende verzen (abcb) en op de rechterpagina humoristische illustraties in pastelkrijt. Het verhaal beschrijft de zoektocht naar de zee en per pagina worden woorden gebruikt waarin steeds een letter verwerkt is (per pagina twee letters uit het alfabet). Geen traditioneel ABC-boek, waarbij alleen de beginletter van het woord belangrijk is, maar verzen waarbij de jonge lezer/luisteraar op zoek moet gaan naar de letters in de woorden (en ook in de ill…Lees verder

Er was eens een aapje ...

Er was eens een aapje dat naar zee wou en mens en dier op zijn tocht tegenkwam. Onderweg sprokkelt hij ervaringen en letters. “Een lief prentenboek” kan je lezen op de achterflap en dat is niet meteen gelogen. Meer valt er dan ook niet over te vertellen. Behalve misschien dat het blijft steken in goede bedoelingen. Met tot gevolg een nogal stroef rijm, dat de inhoud sart. Veel verhaalwendingen die er bij gesleurd worden en tekeningen die hun uiterste best doen om zacht en herkenbaar over te komen. Het kleurpalet sluit daarbij aan, de uitgave is echter wel verzorgd. De vormgeving is niet origineel, maar ook niet storend. Maar de losse letters die te pas en te onpas in het beeld verschijnen en de volgorde van het alfabet volgen, zijn op z’n zachtst gezegd overbodig. Je hebt het gevoel dat tekst en beeld 'snel, snel' tot stand zijn gekomen. Ook de aangeduide leeftijd van twee jaar lijkt me gezien het stroeve rijm wat te jong. Dit idee verdiende beslist meer aandacht!

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen