Boek
Nederlands

Brugge, die stille

Aan het eind van de19e eeuw leeft in het mystieke, naar het verleden gekeerde Brugge een welgestelde weduwnaar obsessief met de herinneringen aan zijn overleden vrouw.
Onderwerp
Brugge ; 19de eeuw
Extra onderwerp
Romans
Titel
Brugge, die stille / Georges Rodenbach
Auteur
Georges Rodenbach
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Bruges, la morte
Editie
2e dr.
Uitgever
Amsterdam: Van Kampen, 1981
122 p. : ill.
Aantekening
Filmeditie
ISBN
90-02-14401-6

Besprekingen

In deze roman uit 1892 leeft een redelijk jonge, welgestelde weduwnaar obsessief met de herinneringen aan zijn gestorven vrouw. Het religieuze, mystieke Brugge, gekeerd naar het verleden, komt overeen met zijn melancholieke, macabere gemoedstoestand en versterkt zijn gevoelens. Als hij in deze omgeving een vrouw ziet die sprekend op de gestorvene lijkt, gaat hij als een Orpheus op zoek naar zijn Eurydice. Het kan niet anders dan tragisch eindigen. De Franstalige, Belgische Rodenbach (1855-1898) was geïnspireerd door het Symbolisme. Hij geeft ons in deze korte, intrigerende roman een inkijk in een vergane wereld. De vertaler heeft een verhelderend nawoord toegevoegd.

Over Georges Rodenbach

Georges Rodenbach (Doornik, 16 juli 1855 - Parijs, 25 december 1898) was een Franstalig Belgisch schrijver en dichter. Georges Rodenbach was een van de eerste vooraanstaande Belgische letterkundigen die de Franse symbolistische dichtkunst omarmde. Hoewel hij reeds stierf op drieënveertigjarige leeftijd, neemt Georges Rodenbach een prominente plaats in de geschiedenis van het internationale symbolisme in, met zijn poëziebundels Le Règne du Silence (1891), Les Vies encloses (1896), Le Miroir du ciel natal (1898), en zijn bekende roman Bruges-la-Morte uit 1892.

Familie

Georges Rodenbach stamde uit een familie van Duitse origine. De patriarch was Ferdinand Rodenbach (Andernach 1714 - Roeselare 1786), die chirurg was in het Oostenrijkse leger en na zijn huwelijk in 1748 met Catharina Vanden Bossche zich vestigde in Ieper. Hun zoon, Pierre-Ferdinand Rodenbach (1759-1820) trouwde met de Brugse Anne De Geest. …Lees verder op Wikipedia