Boek
Nederlands

Heldenangst : roman

Jean Dartemont is negentien jaar oud als in de zomer van 1914 de oorlog tussen Duitsland en Frankrijk uitbreekt. Aangestoken door het aanvankelijk enthousiasme van de Fransen die denken Duitsland snel onder de voet te kunnen lopen, meldt hij zich bij het Franse leger. In Jeans jeugdige ogen is de oorlog een avontuur dat je moet meemaken. Zijn geestdrift slaat snel om in teleurstelling en desillusi
Titel
Heldenangst : roman
Auteur
Gabriel Chevallier
Vertaler
Prescilla Van Zoest
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La peur
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2009
297 p.
ISBN
9789059362659 (gebonden)

Besprekingen

In Frankrijk klinkt steevast de naam van Barbusse als het gaat over de literatuur over de Eerste Wereldoorlog (de 'literary war'). Zijn oorlogsdagboek Le feu werd ook in België gretig gelezen, aangezien er hier, volgens sommigen dan toch, niet echt een verhaal over de Grote Oorlog voorhanden was. Er is misschien iets van aan, want het recent opnieuw vertaalde Heldenangst van de vergeten Gabriel Chevallier (1895-1969) is eveneens van Franse signatuur. Terwijl Barbusse zijn ervaringen al in 1916 op papier zette, dateert Heldenangst van 1930. Door de radicale ondermijning van de nationalistische moraal kon het werk bij het verschijnen op een middelmatige ontvangst rekenen. Ook bij de heruitgave in 1951 was het succes niet overdonderend, want men wilde ? naast 'nooit meer vergeten' ? vooral opnieuw herbeginnen. Chevallier zelf werkte ook verder, en bleef vooral bekend voor zijn boek Clochemerle, dat hij al in 1934 uitgaf en dat veelvuldig vertaald werd.
Al i…Lees verder

Over Gabriel Chevallier

Gabriel Chevallier (3 mei 1895 – 5 april 1969) was een Frans auteur.

Chevallier werd geboren in Lyon en doorliep verschillende scholen voordat hij zich in 1911 aanmeldde bij de École des Beaux-Arts in Lyon. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, in 1914, werd hij opgeroepen voor militaire dienst. Hij raakte in 1915 gewond, maar keerde na herstel terug aan het front en bleef daar tot het einde van de oorlog. Over zijn belevenissen in de loopgraven schreef hij in 1930 het boek La Peur, in het Nederlands in 2009 uitgebracht als Heldenangst. De kritiek op de stompzinnigheid van de oorlog en de rol van de militaire leiding hierin maakte het tot een omstreden boek dat lang verboden is geweest in Frankrijk.

In 1934 publiceerde hij de satirische novelle Clochemerle waarmee hij zijn naam vestigde als auteur. Het werk werd vertaald in zesentwintig talen en verkocht miljoenen exemplaren.

Chevallier was getrouwd en vader van één zoon. Hij s…Lees verder op Wikipedia