Dvd
Engels

A streetcar named Desire

Elia Kazan (regisseur), Marlon Brando (acteur), Vivien Leigh (acteur)
De aan de drank verslaafde weduwe Blanche Dubois wordt door haar brute zwager tot waanzin gebracht
Titel
A streetcar named Desire
Regisseur
Elia Kazan
Acteur
Marlon Brando 1924-2004 Vivien Leigh
Naar het werk van
Tennessee Williams
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Warner Home Video, 2006
1 dvd-video : zw/w. + bonus dvd-video
Oorspr. opname
1951
Speelduur
ca. 119 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Bulgaars, Arabisch, Engels voor slechthorenden, Italiaans voor slechthorenden
EAN
7321932389326

Besprekingen

Elia Kazan verfilmde in 1951 het toneelstuk van Tennessee Williams, die zelf het scenario schreef. In de hoofdrollen zien we Vivien Leigh, Marlon Brando, Kim Hunter en Karl Malden. Blanche Dubois, een aan de drank verslaafde, ouder geworden 'Southern beauty', trekt in bij haar zuster en zwager Stella en Stanley Kowalski die in een klein appartement in een arme wijk van New Orleans wonen, wat veel spanningen veroorzaakt. De Speelfilmencyclopedie geeft vier sterren: '(...) Brando geeft een klassiek geworden rol weg, die nog jarenlang nagalmde en van grote invloed was op de hedendaagse cinema. (...) een meer dan schitterende verfilming (...)' De omslag vermeldt dat deze dvd 'drie minuten nog niet eerder vertoonde beelden' bevat; deze gerestaureerde versie werd echter al in 1993 gemaakt. Het betreft scènes over onder meer drankgebruik en seksualiteit die niet voldeden aan de 'Production code', een systeem van zelfcensuur bij de filmmakers. Dit wordt toegelicht in een van de documentaires …Lees verder

Over Elia Kazan

Elia Kazan, eig. Elias Kazancıoğlu (Grieks: Ηλίας Καζαντζόγλου) (Istanboel, 7 september 1909 – New York, 28 september 2003) was een Amerikaans filmregisseur.

De in Istanboel geboren regisseur van films en toneelstukken was het meest opvallende lid van de Hollywood-elite die voor de commissie van senator Joseph McCarthy verscheen en er namen noemde van mensen met vermeende communistische sympathieën.

Tot zijn opmerkelijke theatervoorstellingen behoren The Glass Menagerie, A Streetcar Named Desire (de twee toneelstukken waarmee schrijver Tennessee Williams zijn naam vestigde), All My Sons en Death of a Salesman (die hetzelfde deden voor schrijver Arthur Miller). Zijn prestaties als filmregisseur doen hier nauwelijks voor onder. Hij won twee Oscars als regisseur van Gentleman's Agreement (1947) en On the Waterfront (1954).

In zijn jeugd was Kazan lid van de Amerikaanse communistische partij, toen hij deel uit…Lees verder op Wikipedia