Godverdomse dagen op een godverdomse bol

Godverdomse dagen op een godverdomse bol
Andere formaten:
Besprekingen
Gitzwarte geschiedenisles van Dimitri Verhulst
Een literaire lefgozer, dat is Dimitri Verhulst ongetwijfeld. Als schrijver vindt hij zichzelf met elk boek opnieuw uit. Met de pikzwarte geschiedenisrace in Godverdomse dagen op een godverdomse bol is dat niet anders. Is het boek vooral een volgehouden stijloefening?
Dimitri Verhulst heeft het er tijdens het recente interviewoffensief nog maar eens flink ingepeperd: wie van hem verwacht dat hij als schrijver telkens dezelfde fratsen en kunsten zal opvoeren, komt bedrogen uit. Voor Verhulst schuilt het plezier van de penvoering in de stijlvariatie en de exploratie van nieuwe horizonten. Vraag hem niet om dunnetjes het succes van zijn burleske familiesaga De helaasheid der dingen over te doen, want dat is hem te gemakzuchtig en scoren voor open doel. Denk ook niet dat hij zich na de krullerige, bijna bucolische lofzang op de liefde in Mevrouw Verona daalt de heuvel af wéér aan pointillistische melancholie zal wagen. Nee, het was hoog tijd voor onversneden woede en cynisme. Dat…Lees verder
Nieuwe roman van Verhulst gratis bij 'Humo'
BRUSSEL De literaire herfst begint dit jaar meteen met een schokgolf in het boekenvak. Godverdomse dagen op een godverdomse bol, de nieuwe roman van bestsellerauteur Dimitri Verhulst, verschijnt op 23 september als paperback bij het weekblad Humo. Gratis, zowaar.
Humo sloot daarvoor een ongetwijfeld dure deal met de schrijver en diens uitgeverij, het Nederlandse Contact. Bij de boekverkopers klinkt gemor.
Kranten en tijdschriften die gratis of voor een spotprijs een boek weggeven, het is al vaker gebeurd. Wel nieuw - Humo spreekt van een wereldprimeur - is dat het hier gaat om een nog niet verschenen roman van een van dé Vlaamse bestsellerauteurs van het moment. Van de vorige roman van Verhulst, De helaasheid der dingen, zijn inmiddels 80.000 exemplaren verkocht. In Vlaanderen zijn er geen drie die hem dat nadoen.
En toch, heel hooggespannen zijn de verwachtingen bij Humo niet. "We gaan wellicht op 320.000 exemplaren drukken", zegt Humo-businessmanager Chant…Lees verder
Een mensonvriendelijke Obama
Misschien moet Godverdomse dagen gelezen worden als poëzie
Hoelala, wat worden sommige lezers kwaad van Godverdomse dagen op een godverdomse bol. Het is ook nooit goed. Voor hetzelfde geld (namelijk: gratis) had Humo een middelmatig romannetje weggegeven, over kindermisbruik of een jeugd op het Vlaamse platteland, in een kiemvrij Nederlands. Maar nee, het werd Godverdomse dagen, een sardonische komedie en een weergaloze stijloefening. In een tot kunsttaal opgepimpt Vlaams bovendien. Waar zitten die oud-strijders van het Taal Aktie Komitee en het Davidsfonds als je hen nodigt hebt?
Krawietelen, verdorven (in plaats van bedorven), teeuwsig, klus (dit is: buik), speken, malsig, pietsen, de zeer, viezevazerijen... - soms weet je niet meer of het een onbekend Vlaams of een verzonnen woord is. Dimitri Verhulst strooit deze woorden als krenten in zijn pap. Het belangrijkste kenmerk van zijn taal is echter het rijm.
'Rijg het rapaille aan rapieren!' allitereert hij. Eld…Lees verder
Wat een overbodig boek
Lang geleden dat ik me nog zo stierlijk verveeld heb. Met een boek nog wel. 't Is dat ik het moest bespreken, anders was het snel bij het oud papier beland. De titel zet de toon: Godverdomse dagen op een godverdomse bol. De originaliteit wordt op de omslag in de verf gezet met een net doorgedrukte pisbak. Inderdaad, binnenin herleidt Dimitri Verhulst mens en mensheid tot pis en kak, lul en kut, vuist en macht.
Schrijven is, als het goed is, ook communicatie. Hier is de boodschap mensvijandig. Sapiens of niet, Verhulsts homo is een (machts)wellustige, vernielzuchtige soort. Minder dan een beest, een ondier. Een groot schrijver zou hier nog iets moois van maken, een tragedie bijvoorbeeld, maar die paradox is Verhulst ontgaan. Hij houdt het op platvloersheid en platitudes, een schijn van diepgang en het gemak van cynisme. Goedkoop en gratis (bij Humo). De auteur wordt geprezen omdat hij dialect en toogpraat integreert, en om zijn prestatie in amper tweehonderd bladzijden de hele…Lees verder
Wie de grootste muil heeft
Laat me beginnen met een beeld. Toen ik enkele weken geleden 's ochtends de redactie van De Standaard binnenstapte, stond aan de balie van de receptie een jonge man van een of ander koeriersbedrijf. In de achterzak van zijn versleten jeans zat, bijna achteloos, een boekje gepropt. Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst. Met de groeten van dat 'Onafhankelijk weekblad voor Radio en Televisie' dat dankzij het hoofd van de Brusselse politie al eens gratis publiciteit krijgt.
Bij gebrek aan gratis publiciteit moet het weekblad al eens zijn eigen reclame verzorgen. Dat deed het een maand of twee geleden door het nieuwste boek van Vlaanderens hipste auteur op enkele honderdduizenden exemplaren aan zijn lezers uit te delen. Een stunt om jaloers op te zijn, vindt de marketeer in mij. Want ga maar na: Humo en Dimitri Verhulst bereikten daarmee in één klap meer lezers dan een heel seizoen boekenprogramma's van de VRT bij elkaar. Niet met iets over boeken. Maar gew…Lees verder
Lijdzaam verzet tegen een godverdomse stunt
De boekhandelaars reageren veeleer gelaten, al had Humo zelf duidelijk op een rel gehoopt.
BRUGGEOf je er nu blij om bent of niet, je moet het de auteur Dimitri Verhulst, uitgeverij Contact en het weekblad Humo wel nageven: ze brengen - voor zover wij konden achterhalen - echt een wereldprimeur. Een nieuwe roman van een bestsellerauteur weggeven bij een weekblad, het is niet eerder gezien. Je zou denken dat gebroodroofde boekhandelaars moord en brand schreeuwen, maar naarmate dinsdag dichterbij komt, wordt er vooral erg pragmatisch gereageerd.
'We verkopen de nieuwe Dimitri Verhulst, niet de Humo.' Hilde Vansteenvoort van Boekcargo in Leuven zet lachend de puntjes op de i. De boekhandel verkoopt morgen Godverdomse dagen op een godverdomse bol voor 2,30 euro. 'De Humo krijgt u er gratis bij', zegt de reclametekst met een knipoog. De goede verstaander heeft meteen door: Boekcargo slaat morgen een stapel tijdschriften in, al kunt u normaal geen pers kopen in de winkel.
…Lees verderPartij voor achteruitgang
't Vaart en 't rijdt en 't vliegt, baas der oceanen, de gronden en de hemel, keizer van alle beesten.' Dimitri Verhulst laat er in Godverdomse dagen op een godverdomse bol geen twijfel over bestaan: de mensheid brengt de wereld om zeep. Als in een middeleeuwse dodendans schildert Verhulst een grotesk portret van menselijke zelfgenoegzaamheid en verblinding die begonnen is met de geboorte van het menselijke wezen uit het schuim van de zee. Bijna tweehonderd bladzijden lang laat Verhulst zijn instrumenteel hoofdpersonage het - afgekort tot 't - door enkele scharniermomenten van de menselijke beschaving razen om aan te tonen dat elke zogenaamde vooruitgang nep was: 'Moet er nog geen partij voor de achteruitgang worden opgericht?' Of het nu elkaar de schedel inslaat of de dierenwereld rondom hem, dood en verderf is immers toch de weg van alle vlees. Je zou van minder een romantische reactionair worden.
De boodschap van Verhulsts barokke tirade tegen de menselijk…Lees verder
"Alle begin is moeilijk. Kijk maar. 't Kruipt uit het water zonder om te zien" ? dat zijn de eerste zinnen en vanaf deze verre voorouder wordt de menselijke voortgang en geschiedenis genadeloos te kijk en te kakken gezet. 't, wij dus ? van Carboonreptiel tot onze huidige vertic…Lees verder
-
Dimitri Verhulst