Boek
Nederlands

De eerste keer dat ik mijn hoed verloor : zelfportret in verhalen

Colette (auteur), Kiki Coumans (vertaler)

De eerste keer dat ik mijn hoed verloor : zelfportret in verhalen

In de reeks:
Persoonlijk getinte schetsen van de schrijver-journaliste Colette (1873-1954) van haar verschillende levensfasen, waarbij ze zowel de natuur als de mondaine wereld scherp observeert.
Titel
De eerste keer dat ik mijn hoed verloor : zelfportret in verhalen / Colette ; gekozen, vertaald, geannoteerd en van een inleiding voorzien door Kiki Coumans
Auteur
Colette 1873-1954
Vertaler
Kiki Coumans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2017
359 p., [16] p. platen
ISBN
9789029511193 (paperback)

Besprekingen

De vrouw die lak had aan alles

Tekstbundel. De Franse schrijfster Colette (1873-1954) verwierf grote faam met haar Claudine-reeks en de roman Chéri. Veel inspiratie haalde ze uit haar vrijgevochten leven. Vertaalster Kiki Coumans bundelde persoonlijke passages uit haar werk.

Colette. De naam kennen mensen van de patissiers en koffiehuizen die zich een Franse allure willen aanmeten. Mis-schien kennen ze Colette ook als de schrijfster van Chéri (1920), een genadeloze, weergaloze, en zelfs vandaag nog choquerende roman over de affaire tussen een ouder wordende courtisane en een veel te jonge jongen.

O, en had die Colette ook niet eens met een blote tiet op een podium gestaan en zo een schandaaltje op gang gebracht? En was ze niet ook biseksueel? Ja, dat was allemaal Colette.

Maar Colette was veel méér, bewijst vertaalster en samenstelster Kiki Coumans met De eerste keer dat ik mijn hoed verloor, een bundeling van persoonlijke passages uit haar werk, nu uit bij Privé-domein. In de rijk gestoffeerde inleiding verbloemt Coumans de meer scabreuze feiten en geschriften waar Colette om bekend staat niet, maar laat ze ook zien dat ze allesbehalve een leeghoofdige hedoniste uit de Parijse demi-monde was…Lees verder

Een waar fenomeen, die Colette (1873-1954), de eigenzinnige schrijfster-journaliste die een groots oeuvre heeft nagelaten en geëerd werd met de eerste staatsbegrafenis voor een vrouw. Haar romans mogen dan voornamelijk over relaties gaan, in de hier verzamelde teksten uit zich een andere Colette, de vrijgevochten vrouw die een eigen weg volgt, de burgerdeugd uitdaagt en scherp observeert. Onderverdeeld in vijf hoofdstukken, halverwege onderbroken door een fotokatern, tekent zich een bonte variatie aan levensfasen af: haar dorpse kinderjaren, de overstap naar Parijs, moederschap en oorlog, de wereldreizigster en de uitstraling van het Palais Royal. Het zijn persoonlijk getinte schetsen van een zintuiglijk waarneemster met onbevooroordeelde blik, wie weinig ontgaat, al zet zij de gebeurtenissen wel naar haar hand. Colette puur natuur! Een zieltogende bij krijgt haar volle aandacht, de omstrengeling van haar been door de arm van een inktvisje voelt als een voetboei, maar ook de fauna van…Lees verder

Over Colette

Sidonie-Gabrielle Colette (Saint-Sauveur-en-Puisaye, 28 januari 1873 - Parijs, 3 augustus 1954) was een Franse schrijfster. Ze schreef onder haar achternaam Colette, zonder voornaam of voorletters.

Leven

Vroege leven

Colette werd geboren als jongste van vier kinderen. Twee van hen waren geboren in het eerste huwelijk van haar moeder, Adèle Eugénie Sidonie Landoy, en twee in haar tweede huwelijk, met de belastingontvanger (en voormalig officier) Jules-Joseph Colette. Haar vroege jeugd werd sterk beheerst door haar wilskrachtige moeder, met wie ze altijd briefcontact bleef houden en die als "Sido" terugkeert in haar latere autobiografische romans.

In 1893 trad Colette in het huwelijk met de veel oudere romancier en literatuurcriticus Henry Gauthier-Villars (Willy) en vestigde zich in Parijs. Het betekende voor Colette het begin van een literaire carrière, maar ook het verlies van d…Lees verder op Wikipedia