Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een rol voor het leven

Na een moeilijke jeugd belandt een veelbelovende jongeman bij het toneel, waar hij een verhouding krijgt met een dertig jaar oudere actrice die hem helpt zijn carrière vorm te geven.
Titel
Een rol voor het leven
Auteur
Catherine Cookson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Riley
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2004
413 p.
ISBN
90-225-3544-4

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Riley kent een moeilijke jeugd. Hij groeit op in een armoedig gezin. Zijn vader is vaak werkonbekwaam en zijn moeder runt het huishouden op een eigenzinnige manier. Ook in de middelbare school is Riley een problemenkind. Hij wordt vaak aangepakt door Meneer Beardsley die instaat voor de discipline bij de jongens. Toch heeft Beardsley vertrouwen in Riley en hij moedigt hem aan om iets te doen waar hij goed in is, namelijk mensen entertainen. Riley komt terecht bij het theater en wordt bevriend met de veel oudere hoofdrolspeelster Nyrene, die hem helpt om zijn acteertalent te verbeteren.

Cookson belicht op haar eigen, directe manier de moeilijke relatie die Riley heeft met zijn ouders en hoe die evolueert: deels ten goede en deels ten kwade. Zijn vriendschapsrelatie met zijn leraar Beardsley en diens vrouw groeit uit tot een echte vertrouwensrelatie. Hun ontmoetingen zorgen voor pittige dialogen. Cookson heeft het vooral over de ongewone liefdesrelatie tussen Riley en de veel oud…Lees verder
Riley, die er ouder uitziet dan hij is, belandt na een moeilijke jeugd bij het theater. In de theaterwereld ontmoet hij Nyrene Forbes-Mason, een oudere actrice, die zijn talent onderkent en hem vormt tot een veelbelovend acteur. Er ontstaat een verhouding tussen Riley en Nyrene, maar zij wil zijn carrière niet in de weg staan en moedigt hem aan een baan elders te accepteren. Riley's carrière verloopt voorspoedig, maar hij kan Nyrene niet vergeten. Belangrijke rol in het leven van Riley spelen Fred Beardsley en Louise Barrington, vroeger leraren van hem en later goede vrienden. Riley's moeder, een jaloerse en kleinzielige vrouw die door haar pathologische gedrag het geluk van haar gezin ondermijnt, speelt op de achtergrond een steeds aanwezige dreiging. Een vlot geschreven, onderhoudende roman over de relatie tussen een jonge man en een oudere vrouw. De Engelse Catherine Cookson (1906-1998) is een van de meest gelezen schrijfsters van deze tijd. Gebonden; vrij kleine druk.

Over Catherine Cookson

Catherine Cookson (Tyne Dock, County Durham, 27 juni 1906 - Newcastle-upon-Tyne, 11 juni 1998), geboren als Kate McMullen, was een Engelse schrijfster met een oeuvre van over de 100 titels. Zij schreef ook onder de pseudoniemen Catherine Marchant en Katie McMullen. Een aantal van haar boeken werd uitgegeven in de Zwarte Beertjes-reeks van A.W. Bruna Uitgevers in Utrecht.

Cookson werd opgevoed door haar grootmoeder. Geboren in armoede verkeerde ze lang in de mening dat haar biologische moeder haar oudere zus was. Cookson begon pas op latere leeftijd te schrijven - ruim na haar veertigste. Ze is twee decennia lang, tot 2004, de meest uitgeleende auteur geweest in Engelse bibliotheken. Van haar boeken zijn meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht en ze zijn in meer dan twintig talen vertaald. Deze populariteit staat in tegenstelling tot de mening van de meeste literaire critici over haar werk.

BibliografieLees verder op Wikipedia